Bewindvoering

Als u onder bewind wordt gesteld, wordt alles wat met geld te maken heeft beheerd door uw bewindvoerder. Hieronder vallen alle inkomsten, uitgaven, schulden, maar ook waardevolle goederen, zoals een auto, woning of aandelenportefeuille. Alle poststukken gaan naar de bewindvoerder en hij gaat met u bekijken wat de beste manier is om de zaken op te pakken. Klik hier voor meer informatie of kijk op rechtspraak.nl voor meer informatie over bewindvoering.


Wat kunt u van uw bewindvoerder verwachten?

Naast het beheer van uw geldzaken, wordt ook de jaarlijkse  belastingaangifte voor Box 1 én indien nodig box 3 gedaan. Toeslagen zoals zorg- en huurtoeslag worden voor u aangevraagd. Indien u de kosten voor bewindvoering niet zelf kunt dragen, wordt er bijzondere bijstand voor deze kosten aangevraagd bij de gemeente.


Is er controle op de bewindvoerder?

Ja, er is controle op de bewindvoerder;

Boedelbeschrijving
Enkele weken na de officiële benoeming tot bewindvoerder, moet de bewindvoerder een boedelbeschrijving inleveren bij de kantonrechter. In de boedelbeschrijving staat een opgave van de bankrekeningnummers en saldi, effectenrekening, onroerende zaken en ander vermogen van de persoon die onder bewind is gesteld op het moment dat het bewind is uitgesproken.

Rekening & verantwoording
Ieder jaar moet de bewindvoerder een overzicht van de inkomsten en uitgaven naar de kantonrechter sturen met een recent overzicht van de schulden en de stand van de bankrekeningen. Dit noemt men een rekening & verantwoording. Mocht de kantonrechter twijfels of onduidelijkheden hebben bij de overzichten, dan zal de bewindvoerder dit moeten uitleggen.

Accountantscontrole
De bewindvoerder wordt jaarlijks door een onafhankelijke accountant steekproefsgewijs gecontroleerd. De accountant zal zijn bevindingen uitwerken in een rapport, dat vervolgens wordt voorgelegd aan de Rechtbank. 
Deze taken staan onder andere uitvoerig beschreven in de richtlijnen van het LOVT. 

Rechtbank Landelijk Kwaliteitsbureau
Het landelijk kwaliteitsbureau van de Rechtbank toetst minimaal jaarlijks of de bewindvoerder voldoet aan alle voorwaarden die gesteld worden aan het bewindvoerderschap. Indien de bewindvoerder aan alle voorwaarden voldoet, blijft hij/zij benoembaar. Dat wil zeggen dat nieuwe bewinden kunnen worden toegewezen aan de bewindvoerder.

Hieronder vindt u een video met uitleg over bewindvoering. 



Kan iedereen bewindvoerder zijn?

Benoembaarheid bewindvoerder

In principe kan iedereen die 18 jaar of ouder is benoemd worden tot bewindvoerder. Wel is het zo dat de wet eisen stelt aan personen die niet tot bewindvoerder benoemd kunnen worden. Deze voorwaarden staan in Art.1:435 lid 6 BW

Professionele bewindvoerder

Professionele bewindvoerders (vanaf 3 dossiers) dienen zich te houden aan nog strengere regelgeving met betrekking tot benoeming. Het besluit kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren en aanbevelingen meerjarigenbewind vastgesteld door het LOVT, schrijven voor wie en onder welke condities professioneel bewindvoerder kunnen worden. Uiteraard beslist de rechter of aan de voorwaarden wordt voldaan en of iemand benoembaar is.


Advies & Voorlichting

Indien gewenst kan ik binnen uw organisatie uitleg geven over bewindvoering. Ik kom dan bijvoorbeeld langs tijdens een werkoverleg en beantwoord vragen en probeer onduidelijkheden weg te nemen die er bestaan over het vak van bewindvoerder.  Het is ook mogelijk een (periodiek) spreekuur vast te leggen, waarbij ik langskom en financiële vragen van bewoners beantwoord. Neemt u gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Hier zijn geen kosten aan verbonden.